Com entendre la factura de la llum

Entendre la factura de la llum és molt més difícil del que hauria de ser, des de Becquel intentem ensenyar-te com fer-ho

Aquesta tasca sembla una odissea impossible però des de Becquel intentarem poder resoldre molts dels dubtes que podem tenir quan arriba la factura de la llum i només entenem el que ens cobren al banc de manera automàtica.

Uns dels mals de cap més grans a l’hora de pagar la factura de la llum és entendre el que ens volen o ens deixen saber sobre ella. Hi ha gairebé dotze milions de llars que la reben de manera periòdica i podem estar segurs que gairebé ningú mira el seu contingut perquè no sap que és.

Abans d’explicar tota la factura volem deixar clar que el cost de producció de l’energia elèctrica que consumim suposa el 35% del total de la quota que paguem. El segon cost són els coneguts peatges que s’ha calculat que poden ser d’un 43% del total que recau a finançar els costos regulats pel mateix sistema elèctric com el transport, distribució, retribució de l’operador del mercat i també els pagaments de deutes com el dèficit de les tarifes dels anys anteriors, l’enviament d’energia a les illes o la subvenció a la producció d’energies renovables. Per acabar, tenim el conegut IVA i impost elèctric que tenen un total del 22%.

Com es fixa el preu de la llum?

El preu de l’electricitat ve atorgat mitjançant dos components. D’una banda, el govern determina els peatges elèctrics per cobrir els costos corresponents al transport, distribució, subvencions per a les energies renovables i l’amortització del dèficit de tarifa, a més d’altres costos com el bo social. L’altra part és la subhasta trimestral on intervenen més de 20 companyies nacionals i internacionals, dedicades a la generació i el trading d’electricitat, les podem trobar dins el CESUR.

Com entendre la teva factura elèctrica

entender la factura de la luz

Comencem a detallar cada espai dins la factura de la llum, d’aquesta manera no hi haurà possibilitat de no entendre que ens estan cobrant i com ho fan.

  1. Empresa contractada: Informació de la companyia elèctrica que emet i tramita la factura.
  2. Dades de la factura : Obligatori per poder realitzar qualsevol consulta. Trobarem el número de la factura, l’import total a pagar, el període de temps facturat i les dates en les quals abonarem el càrrec. En cas de no tenir la factura domiciliada ens faciliten la data màxima per a realitzar el pagament.
  3. Resum de la factura: Un dels punts més difícils d’entendre. Trobarem un resum dels conceptes que ens facturen amb un import total facturat. Veurem la potència contractada, total de l’energia consumida, els impostos i lloguers d’equips amb el total de la factura.
  4. Nom i direcció del titular del contracte: Dades personals de cada client.
  5. Consum elèctric: Informació detallada sobre el consum elèctric utilitzat. Amb una gràfica de l’evolució del consum, la lectura actual i anterior i un consum mitjà diari. Sempre podem confirmar el preu regulat sempre que no tinguis contractada una tarifa fixa, la qual pots comprovar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.
  6. Dades del contracte: Trobarem tota la informació del titular, l’adreça del subministrament, el tipus del contracte, peatge, potència…
  7. Dades de pagament: Si hem domiciliat el pagament, apareix la data a partir de la qual faran el càrrec al compte bancari. Si no ho tenim domiciliat, veurem un codi de barres per fer el pagament a través d’una entitat bancària.
  8. Destí de l’import facturat: Mitjançant un gràfic podem veure la destinació de cada euro pagat.
  9. Especificació de la factura: Explicació dels conceptes i imports facturats.
  10. Informació per al consumidor: S’explica el producte contractat i d’altres opcions. Si a més, disposem d’un comptador intel·ligent, ens informa de com realitzar les lectures.
  11. Avís sobre la teva electricitat: Informació general sobre l’origen de l’energia i el seu impacte en el medi ambient.

Un cop finalitzada l’anàlisi de la factura és obligatori verificar cada detall en ella. Us recomanem revisar sempre:

  • La potència contractada. Part fixa de la factura i el mínim que et cobrarà la companyia elèctrica. Aquest número es calcula multiplicant els quilowatts contractats pels dies a facturar i pel preu per kW.
  • Energia consumida. És una part variable de la factura i és la quantitat d’electricitat que consumim.
  • Impost sobre l’electricitat. El fixa el govern espanyol i va destinat a inversió en energies renovables.
  • Lloguer d’equips. És un lloguer mensual del comptador de la llum. Acostuma a ser un cost fix.
  • IVA. S’aplica el 21% a la suma de tots els imports.

Esperem que després de llegir aquest article us quedi una mica més clara la interpretació de la factura elèctrica i us plantegeu cada vegada més el canvi a l’energia solar.

Segurament et pot agradar

En €:

Tan simple como sumar el total de las 12 facturas emitidas en un año

En kWh:

Sumando el valor de los kWh de 12 meses que muestra el gráfico del historial o evolución de consumo que incluyen la mayoría de facturas de electricidad.
Si tiene cualquier duda no dude en contactar con nosotros mediante el teléfono: 973982788

En €:

Tan simple com sumar el total de les 12 factures emeses en un any

En kWh:

Sumant el valor dels kWh de 12 mesos que mostra el gràfic de l’historial o evolució de consum que inclouen la majoria de factures d’electricitat.
Si té qualsevol dubte no dubti en contactar amb nosaltres mitjançant el telèfon: 973982788
×