Plà MOVES II, es continua incentivant la mobilitat eficient i sostenible

plan MOVES

Aprobado el Plan MOVES 2020, paquete de ayudas para la adquisición de coches eléctricos y puntos de recarga

Ja tenim les dades oficials, i ha set aprovat el Reial Decret 569/2020 pel que es regulen les bases de la segona edició del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (Plà MOVES II). Per aquest 2020 s'amplia la dotació pressupostària en un 222%, passant dels 45 milions de la edició anterior als 100 milions d'euros (a nivell nacional) destinats a ajudes per la compra de cotxes elèctrics, la instal·lació de punts de recàrrega i subvenció a les empreses per la implementació de Plans de Transport al Treball (PTT). Com a novetat, destaca que les comunitats i ciutats autònomes podran dur a terme inversions directes a càrrec del programa per, per exemple, instal·lar punts de recàrrega a hospitals o altres edificis de la seva titularitat, o renovar les seves flotes de vehicles i transport públic.

Què hem de tenir en compte per poder sol·licitar les ajudes? (Catalunya)

Com es repartiran les ajudes?

1. Per a vehicles elèctrics

Com l'any anterior, podran sol·licitar les ajudes per adquirir un vehicle elèctric les persones físiques i jurídiques, els professionals autònoms, comunitats de propietaris, empreses privades, entitats locals i entitats públiques vinculades a elles, administracions de les comunitats autònomes i altres entitats del sector públic. El canvi d'aquesta nova edició del Plà MOVES és el cas dels vehicles lleugers elèctrics, la subvenció pot arribar als 5.500 euros si inclou el desballestament del vehicle antic, que ha de tenir més de set anys. Si s'opta per no desballestar, l'ajuda seria de 4.000 euros (abans era obligatori desballestar un vehicle de més de 10 anys).

Aquí us adjuntem una taula on es poden consultar tots els tipus d'ajudes depenent del vehicle que tinguis.

2. Per infraestructures de recàrrega

Encara que de moment no tenim molta informació, sabem que les comunitats autònomes seran qui decretarà la distribució en base al pressupost rebut. També podríem destacar que el Plà del Govern d'Espanya preveu l'activació, entre 2021 i 2022, d'un "Plà de desplegament d'infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric", amb l'objectiu d'aconseguir els 50.000 punts de recàrrega abans del 2023, en línia amb el projecte de la llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica i el Plà Nacional Integrat d'Energia i Clima 2021-2030.

Además, para favorecer que empresas y administraciones puedan ofrecer soluciones de movilidad en el contexto de la pandemia de COVID-19, se van a implantar los Planes de Transporte al Trabajo (PTT) que, junto con el teletrabajo y otras medidas de organización, van a permitir poder ofrecer mayores alternativas de transporte seguro y sostenible a trabajadores y clientes en estos momentos.

Plà MOVES II per comunitats autònomes

Como información adicional, os explicamos como se distribuye: se establece que hasta el 70% podrá destinarse a la compra de vehículos alternativos; hasta un 50% podrá dirigirse a la implantación de puntos de recarga; y un mínimo de un 10% deberá dedicarse al incentivo de planes de trabajo o medidas adoptadas por los ayuntamientos como respuesta a las necesidades de movilidad asociadas a la crisis del COVID-19. Aquí os dejamos el presupuesto asignado por comunidad autónoma:

Per veure concretament com es desenvoluparà a la nostra zona, Catalunya, dir que el seu pressupost ha passat de 7M € (al 2019) a 16M €, sent la segona comunitat amb més diners destinats. A part també està anunciat que la previsió de la publicació de la convocatòria serà com a màxim el 16/09/2020 (3 mesos des de la publicació del Reial Decret).

Finalment dir que cada vegada podem veure que les administracions públiques posen més interès en les solucions sostenibles pel que hem d'unir-nos tots a fer el canvi, per l'estalvi energètic que ens pot suposar i per ajudar al nostre planeta en general.