Diferències entre l'energia solar tèrmica i la fotovoltaica

la energía solar térmica y la fotovoltaica

L'energia procedent del Sol ha guanyat valor els últims anys com alternativa neta i respectuosa amb el medi ambient davant les energies no renovables, cares i molt contaminents

En aquest camp existeixen principalment dos tecnologies distintes que, depenen del Sol, però funcionen de forma molt diferent. Es tracta de l'energia solar fotovoltaica i l'energia solar tèrmica de les quals explicarem ara les seves diferències.

Què agafen del Sol?

Encara que ambdues energies ens ajudaran a reduir la tarifa del nostre contracte de la llum i es generen gràcies als raigs solars, capten diferents propietats d'aquest.

L'energia solar tèrmica s'aprofita de la calor que genera l'astre mentres que la fotovoltaica s'aprofita de la seva llum (la radiació). Ambdues ho fan gràcies a panells, encara qye són diferents uns dels altres en funció de quin dels dos tipus d'energia vagi a produir.

Mètode d'emmagatzematge

Altres de les principals diferencies entre ambdues és la forma en que s'emmagatzemen els raigs captats, en cas de voler-ho fer. L'energia solar fotovoltaica ho fa mitjançant beteries mentre que la tèrmica ho fa en dipòsits d'aigua.

Diferents usos

Bàsicament, la tèrmica, com el que atrapa és la calor, s'utilitza per calentar fluids que a la vegada serveixen per la producció d'aigua calenta sanitària i per la climatització d'edificis i cases. D'aquesta forma obtenim una calefacció molt més sostenible que la tradicional de gas propà.

L'energia fotovoltaica, per la seva part, és la més coneguda per la seva possibilitat d'utilitzar-se per l'autoconsum elèctric a l'alimentar motors i aparells elèctrics.

En definitiva, l'energia solar tèrmica absorveix l'energia solar per transformar-la en calor i l'energia solar fotovoltaica l'utilitza per transformar-la en electricitat. No obstant, la tèrmica també és capaç de generar electricitat com la fotovoltaica però no de manera directa com aquesta sino gràcies al seu emmagatzematge.

Diferència de preu

No podem ignorar que la instal·lació dels panells solars és cara, encara que a llarg termini compensa. Entre ambdos sistemes d'energia solar hi ha poca diferència de preu, però la fotovoltaica sol ser una mica més assequible que la tèrmica.

Avantatges de l'autoconsum

Els dos tipus d'energia permeten als usuaris abastir de l'energia solar, que és gratuïta, neta i renovable. A més, suposen un estalvi a les factures de la llum o el gas ja que l'energia utilitzada a la casa, edifici o empresa a la que s'utilitzi és la que es genera al propi lloc gràcies als mòduls i no les que proporcionen les companyies elèctriques.

A més, ja siguin fotovoltaiques o tèrmiques, la instal·lació de panells és una inversió a llarg termini ja que la seva amortització acotuma a arribar entre 7 i 10 anys. Com es tracta d'elements pensats per a llarga durada, solen incluir àmplies garanties i la seva senzillesa tecnològica evita que requereixin un gran manteniment, pel que són molt pràctiques en aquest sentit.