Com estalviar a casa teva gràcies a l'autoconsum fotovoltaic

La instal·lació de panells fotovoltaics a la llar és una de les formes més senzilles de contribuir amb el medi ambient al fer ús d'energia renovable i gratuïta

Des de la derogació del conegut "impost al Sol", que dificultava l'aprofitament de l'energia solar, el procés s'ha tornat molt més senzill i barat i l'autoconsum fotovoltaic s'ha convertit en una opció molt interessant.

Per tant, si t'estàs plantejant instal·lar mòduls solars, aquí et contem quins són els avantatges d'aquest sistema i com pots estalviar gràcies a ells.

Estalvi elèctric gràcies a l'autoconsum fotovoltaic

El primer a tenir en compte és que amb una instal·lació solar podrem produir una energia lliure d'impostos i il·limitada. A més, els panells són molt duradors (20 anys aproximadament) i s'assegura el seu rendiment mínim amb el transcurs dels anys.

Gràcies a l'autoconsum cada usuari pot generar la seva pròpia energia, el que suposa una gran autonomia i, sobre tot, permet estalviar en costos elèctrics. De fet, es calcula que una família o empresa podría tenir un estalvi del 50% o inclús superior, segons el nombre d'hores de Sol de la zona en la que es trobi l'habitatge.

El primer és conèixer amb exactitud quin és el consum mensual per instal·lar la quantitat de mòduls necessaris. Per exemple, amb una inversió d'uns 5.000 euros és possible produir entre 3 i 5 quilowatts, energia suficient pel consum normal d'una llar. Una planta d'aquest tipus es podrà amortitzar en menys de 10 anys i també li pots sumar bonificacions i ajudes.

Actualment, existeixen subvencions per les instal·lacions i beneficis fiscals per als que ja ho han fet, pel que es redueix encara més la inversió inicial i s'escurça el temps de retorn econòmic, pel que es rentabilitza millor aquesta forma d'autoconsum fotovoltaic.

Autoconsum compartit i venda d'excedent

Gràcies al Reial Decret 244/2019 s'han millorat les condicions de l'autoconsum. En primer lloc, es va aprovar l'autoconsum compartit en comunitats de veïns o polígons industrials que permeten instal·lar panells que subministrin energia a diferents punts. És una cosa que es necessita acabar de definir perquè en moltes ocasions és complicat que una comunitat de veïns es posin d'acord. No obstante, presenta l'avantatge que els costos d'inversió es reparteixen entre tot el veïnat.

A part, la mateixa norma recull la possibilitat de vendre excedents, pel que si produeixes més del que consumeixes, podràs treure rentabilitat a aquest extra. En cap cas es rebrà diners, sino una compensació. A la factura de la llum s'especificarà el que es paga per la potència (cost fixe), pel consum d'energia (cost variable) i s'afegirà el saldo negatiu de l'estalviat per l'electricitat abocada. A aquest procés se'l coneix com "compensació simplificada" i afegeix estalvi a l'autoconsum. Aquest excedent pot ser, com a màxim, de igual quantitat que l'energia que hem consumit, pel que si planeges vendre més del que consumeixes serà necessari un registre com a productor, perquè en aquest cas si es rebrà diners.